Cadeautje Oxfam Pakt Uit in actie: de geit

Goundo Kamissoko is moeder van zes kinderen en landbouwster in Kayes, een regio in Mali. Zij is er voorzitster van de boerenvereniging Toungata Dambetou en getuigt over de steun die ze krijgt van de boerenunie Union Régionale des Coopératives Agricoles de Kayes (URCAK), een partner van Oxfam-Solidariteit, onder andere bij de geitenteelt.

Welke steun krijgt u van URCAK?
De eerste keer hielp URCAK ons land te irrigeren. Daarnaast gaf de unie ook uiteenlopende vormingen: over de teelt van groenten, andere voedingsgewassen en vee, maar ook over het beheer van een boerderij, over de werking van coöperaties en over de rol en de verantwoordelijkheden van leden van coöperaties. Verder organiseert URCAK uitwisselingen tussen verschillende boerenverenigingen. En uiteraard verleent zij ons ook ondersteuning bij de geitenteelt. (’geitje’ is een cadeautje van Oxfam Pakt Uit).

Deelt u die nieuwe kennis met mensen rondom u?
Hebben we vorming gekregen, dan geven we die kennis door aan de andere leden van de boerenvereniging. Zo nemen twee vrouwen elk jaar de taak op zich om zelf vorming te geven. De opleiding over de teelt van uien bewijst dat het vruchten afwerpt als we de aanwijzingen van URCAK goed volgen!

Waar bent u het meest trots op?
Ik ben trots op de gronden die we hebben geïrrigeerd dankzij de gemotoriseerde pomp. Hierdoor zijn onze opbrengsten gestegen en is ons leven een stuk makkelijker geworden.

Wat kunt u vertellen over de geitenteelt?
Bij de start gaf URCAK ons een bok en vijf geiten. Het waren dieren uit de woestijnzone Nara: een lokaal ras dat zeer sterk is, hoog op de poten staat en vooral meer melk geeft dan onze rassen. Vandaag, anderhalf jaar later, heb ik al 12 geiten en een aantal van hen zijn drachtig. Tijdens het regenseizoen geeft een zogende geit elke ochtend en avond een liter melk, bovenop de melk die haar kleintjes krijgen. Dankzij die dieren heb ik dus melk voor mijn kinderen en als het regenseizoen aanbreekt, kan ik zelfs melk op de markt verkopen. We overwegen nu om in het droge seizoen voedergewassen te planten, om de geitenmelkerij nog rendabeler te maken. Zo moeten de geiten en de herder niet ver meer lopen om voedsel te vinden.

Hoe ziet uw dag eruit?
Na het ontbijt doen we veel dingen: de binnenplaats vegen, water halen aan de rivier, kleding wassen, de afwas doen en gierst malen. Vervolgens maken we het middageten klaar. In de namiddag trekken we naar het veld om het water te regelen en de gronden te onderhouden. Nadien gaan we naar huis en bereiden we het avondmaal. Dan wassen we de kinderen terwijl de jongens hout gaan zoeken. Overdag neemt de herder de dieren uit grazen en gaan de kinderen naar school. Maar tijdens de vakantie of ’s avonds, zijn het de kinderen die de geiten hoeden.