Cadeautje Oxfam Pakt Uit in actie: de fiets

“Mijn naam is Maria Congue, geboren in het Mozambikaanse dorp Bandar, in het district Pemba Metuge. Ik ben 44 jaar en ik heb altijd in Bandar gewoond. Ik ben getrouwd en heb zeven kinderen, drie meisjes en vier jongens. Ik werk in de landbouw en doe aan veeteelt.

Al 15 jaar ben ik actief in de boerenbeweging Union Provinciale des Paysans de Cabo Delgado (UPC). Van hen heb ik een fiets gekregen, waardoor ik makkelijker naar de hoofdzetel van de boerenbeweging kan gaan. Vroeger moest ik vele uren stappen, nu ben ik er op een halfuur!

Dankzij de fiets kan ik ook beter meewerken aan de campagnes van het UPC. Ik kan informatie verspreiden over de wetten die van belang zijn voor ons: de wet over de familie en tegen geweld tegen kinderen, over grondrecht, over wilde dieren en tal van andere wetten die de rechten van vrouwen en boeren in het algemeen verdedigen. Daarnaast gebruik ik de fiets ook om mensen naar het ziekenhuis te brengen en als communicatiemiddel bij andere noodgevallen.

Om af te ronden roep ik alle vrouwen op om zich massaal aan te sluiten bij onze beweging!”

Maria Congue, Mozambique

Oxfam-Solidariteit steunt de boerenbeweging in Mozambique

Het overgrote deel van de Mozambikanen leeft op het platteland als landbouwer, visser of veeteler. Oxfam-Solidariteit werk al jaren met nationale boerenorganisaties zoals de Union Nationale des Paysans du Mozambique (UNAC), die vele lokale lidorganisaties telt.

Met onze steun willen we de lokale en nationale boerenbeweging en daarbinnen hoofdzakelijk de familiale boerenbeweging versterken. Dat gebeurt door steun voor vormingen, opleidingen,... maar ook door steun te geven voor meer concrete zaken, zoals een fiets. Met die steun zullen de boerenorganisaties beter samenwerken en gezamenlijk hun rechten verdedigen, beter geïnformeerd zijn, sterker staan, efficiënter hun bedrijf beheren en bijdragen aan de economie van het land.

Interview met Maria Congue werd afgenomen door Armando Jose Baia, correspondent voor het magazine van de UNAC (Union Nationale des Paysans du Mozambique,ook een Oxfam-partner, nvdr)