Cadeautje Oxfam Pakt Uit in actie: schoolboeken

Zoals bij ons gaan in Laos kinderen dagelijks naar school. Zoals de kleine Lounny uit het dorp Nathen: “Naar school gaan vind ik heel leuk, ik doe zelfs mijn huiswerk graag. Later wil ik graag lerares worden, als het kan op deze school.”

Nochtans moet haar school het hoofd bieden aan slechte weersomstandigheden. In 2006 stond het gebouw nog onderaan bij de rivier Nam Lik, tot die overstroomde en alles verwoestte. De dorpelingen zochtten bij elkaar wat er nog restte en deden hun best om daarmee een nieuwe school te bouwen, een paar honderd meter hogerop. Maar steun van de overheid bleef uit. Intussen rotte het hout, kroop het vocht in de schoolboeken en sijpelde het water door het geïmproviseerde dak. In die omstandigheden krijgt Lounny sinds begin 2013 wekelijks les over overstromingen en hoe je daarmee moet omgaan. Op een speelse manier, maar met reële gevolgen.


Lounny vertelt: “Als het regent, komt het water, waarschuwt het dorpshoofd, en moeten we vluchten… Vorige maand nog, toen het water binnen kwam, heb ik mama en papa geholpen om samen met mijn zes broers en zussen al onze spullen op het droge te brengen. Ik was heel erg bang, want ik kan niet zwemmen.In december 2012, organiseerde Oxfam een cursus voor leerkrachten om hen op de hoogte te brengen van de basisprincipes van Disaster Risk Reduction (DRR). Ook kregen ze didactische ondersteuning. 1.226 leerlingen profiteerden zo van sensibilisering rond dit onderwerp, en 3.800 lesboeken werden uitgedeeld aan de scholen.